Zupę ziemniaczaną przygotowywałam nie raz i to za każdym razem inną wersję. Zazwyczaj była to kartoflanka z dodatkiem kiełbasy, czy boczku. Jednak takiej w wersji wegetariańskiej nigdy. Dlatego, gdy miałam okazję skosztować tą wyjątkową w smaku zupę, postanowiłam, że koniecznie musi się znaleźć w naszym menu. Po otrzymaniu przepisu od naszej córki, niezwłocznie ją przygotowałam, by móc spokojnie podzielić się z Wami tym przepisem, a przede wszystkim ją polecić.
Składniki:
500 g wody
4 marchewki
3 łodygi selera naciowego
400 g ziemniaków
150 g pora
1/2 cebuli
łyżka masła
kostka bulionu warzywnego
125 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka soli
1/2 łyżczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 500 ml wody, zagotować, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, w pół plasterki seler naciowy, 100 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę oraz 50 g pora pokrojonego w pół plasterki. Gotować około 15 minut, wybrać łyżką cedzakową na talerz. Wywar odłożyć. Na patelni rostopić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały pokrojony por. Chwilę dusić, a następnie dodać pozostałe obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i razem chwilę dusić. Przełożyć do garnka, wlać odłożony wywar, wrzucić dodatkowo kostkę bulionu warzywnego i gotować około 20 minut. Dodać śmietanę, a następnie całość zblendować. Wrzucić odłożone, ugotowane wcześniej warzywa, doprawić solą i pieprzem i chwilę jeszcze gotować. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz