reklama

piątek, 10 grudnia 2021

Zupa ziemniaczana z dodatkiem selera naciowego i pora

Zupę ziemniaczaną przygotowywałam nie raz i to za każdym razem inną wersję.  Zazwyczaj była to kartoflanka z dodatkiem kiełbasy, czy boczku. Jednak takiej w  wersji wegetariańskiej nigdy. Dlatego, gdy miałam okazję skosztować tą wyjątkową w smaku zupę, postanowiłam, że koniecznie musi się znaleźć w naszym menu. Po otrzymaniu przepisu od naszej córki, niezwłocznie ją przygotowałam, by móc  spokojnie podzielić się z Wami tym przepisem, a przede wszystkim ją polecić.

Składniki:

500 g wody

4  marchewki

3 łodygi selera naciowego 

400 g ziemniaków

150 g pora

1/2 cebuli

łyżka  masła

kostka bulionu warzywnego

125 ml śmietany 30 %

1 łyżeczka soli

1/2 łyżczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 500 ml wody, zagotować, a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, w pół plasterki seler naciowy, 100 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę oraz 50 g pora pokrojonego w pół plasterki.  Gotować około 15 minut, wybrać łyżką cedzakową na talerz. Wywar odłożyć.  Na patelni rostopić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały pokrojony por. Chwilę dusić, a następnie dodać pozostałe obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i razem chwilę dusić. Przełożyć do garnka,  wlać odłożony wywar, wrzucić dodatkowo kostkę bulionu warzywnego i gotować około 20 minut. Dodać śmietanę, a następnie całość zblendować. Wrzucić odłożone, ugotowane wcześniej warzywa, doprawić solą i pieprzem i chwilę jeszcze gotować. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz