reklama

poniedziałek, 9 listopada 2020

Jesienny gulasz mięsno warzywny

Dzisiaj miałam nie lada dylemat, ponieważ absolutnie nie miałam pojęcia co przygotować na obiad, mając tyle składników do wyboru. Ustaliliśmy z mężem, że ma być coś mięsnego, ale nie tradycyjnego. Więc pomyślałam, że skoro mam do dyspozycji piersi z kurczaka, brukselkę, dynię, paprykę, pieczarki to przygotuję taki gulasz po mojemu. Pomysł mój został w pełni zaakceptowany. Gulasz okazał się pyszny i syty.

 Składniki:

2 piersi z kurczaka

cebula

700 g brukselki

1 papryka czerwona

150 g pieczarek

szklanka pokrojonej dyni  hokkaido

sól

pieprz

pieprz ziołowy

sos sojowy

2 łyżeczki skrobi

sos do pieczeni z torebki


Składniki marynaty:

1/2 szkl. oleju

2 łyżeczki musztardy

przyprawa do kebaba

sól

pieprz

pieprz ziołowy

domowa sucha jarzynka

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko przesmażyć. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, dokładnie wypłukać i dodać do mięsa z cebulą. Dokładnie przesmażyć. Dodać trochę marynaty, przyprawy i  zalać gorącą wodą.  Gotować pod przykryciem około 15 minut. Dodać wyczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę .Gotować aż brukselka stanie się al dente i wtedy dodać dynię i jeszcze przez chwilę gotować pod przykryciem. Na koniec dodać rozmieszaną w słoiku z wodą i sosem skrobię. Chwilę jeszcze podgrzewać, ewentualnie doprawić. Serwować z pieczywem. Smacznego. 



1 komentarz: