Dzisiaj miałam nie lada dylemat, ponieważ absolutnie nie miałam pojęcia co przygotować na obiad, mając tyle składników do wyboru. Ustaliliśmy z mężem, że ma być coś mięsnego, ale nie tradycyjnego. Więc pomyślałam, że skoro mam do dyspozycji piersi z kurczaka, brukselkę, dynię, paprykę, pieczarki to przygotuję taki gulasz po mojemu. Pomysł mój został w pełni zaakceptowany. Gulasz okazał się pyszny i syty.
Składniki:2 piersi z kurczaka
cebula
700 g brukselki
1 papryka czerwona
150 g pieczarek
szklanka pokrojonej dyni hokkaido
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy
2 łyżeczki skrobi
sos do pieczeni z torebki
Składniki marynaty:
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki musztardy
przyprawa do kebaba
sól
pieprz
pieprz ziołowy
domowa sucha jarzynka
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko przesmażyć. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, dokładnie wypłukać i dodać do mięsa z cebulą. Dokładnie przesmażyć. Dodać trochę marynaty, przyprawy i zalać gorącą wodą. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Dodać wyczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę .Gotować aż brukselka stanie się al dente i wtedy dodać dynię i jeszcze przez chwilę gotować pod przykryciem. Na koniec dodać rozmieszaną w słoiku z wodą i sosem skrobię. Chwilę jeszcze podgrzewać, ewentualnie doprawić. Serwować z pieczywem. Smacznego.
Doskonałe danie. Próbowałem po prostu palce lizać.
OdpowiedzUsuń