reklama

czwartek, 14 lipca 2016

Potrawka z bobu i kalarepy

Sezon na bób w pełni, więc tak jak obiecałam znów kombinuję z bobem, który na stałe zadomowił się w naszym menu i już się martwię, co będzie jak się sezon skończy. Na szczęście przez cały rok jest dostępny bób mrożony i ewentualnie z takiego mogę również przygotować potrawy, których nie zdążę zrobić w sezonie, a pomysłów mam wiele. Dzisiaj zrealizowałam jeden z nich, który od dłuższego czasu chodzi za mną. Jest to bób na ciepło z kalarepą i boczkiem. Pomysł okazał się trafiony, bo ta prosta potrawa wyszła pyszna i godna polecenia, oczywiście smakoszom takich warzyw.

Składniki:
1 duża kalarepa
250 g bobu
150 g boczku wędzonego
sól, pieprz
pieprz ziołowy
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
                                      Kalarepę obrać i pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć
                                      w rondlu na łyżce masła, cały czas mieszając. Dodać 1/2 szkl.
                                      wody i dusić do miękkości i odparowania wody.

                                       Bób ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić, przelać
                                       zimną wodą i obrać.
                                     
                                          Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni.

                                         Do przesmażonego boczku dodać kalarepę i bób,
                                         doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
                                         Wszystko razem jeszcze raz przesmażyć. Potrawę
                                          podawać na ciepło posypane pokrojoną natką pietruszki.
                                                                   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz