reklama

środa, 20 kwietnia 2016

Zupa krem z pokrzyw z jajkiem

Poprzednia zupa z pokrzywy tak nam zasmakowała, że postanowiłam ugotować powtórnie taką zupę, jednak modyfikując ją przez dodanie innych warzyw i zaserwowanie z jajkiem ugotowanym na twardo i zielona cebulką. Zupa wyszła pyszna tak samo jak ta z kaszą jaglaną i z pewnością zadomowi się na stałe w naszym menu. Póki będę miała jeszcze dostęp do młodych pokrzyw postaram się zaopatrzyć się w ten chwast, a następnie go zamrozić, by móc przygotowywać taką zupę i w innych porach roku, kiedy pokrzywy są już przerośnięte i nie nadają się do konsumpcji.
Składniki:
2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
zielona część pora
marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
3-4 ziemniaki
1/4 części selera
śmietana
2 łyżki masła
cebulka zielona
sól i pieprz do smaku
curry, gałka muszkatołowa
2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Na patelni stopić masło, przesmażyć obraną, pokrojona cebule i czosnek, do których dodać obrane i potarte na dużych oczkach marchew, seler i pokrojony w pół talarki por. Razem wszystko przesmażyć. W międzyczasie przebrać, umyć i sparzyć młodziutką pokrzywę, a następnie dorzucić ją do przesmażonych warzyw i chwilę razem wszystko jeszcze raz przesmażyć. Wlać do garnka rosół, a następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 10 min. Następnie dodać przesmażone warzywa wraz z pokrzywą, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków około 15 min. Po tym czasie zupę zblendować na krem dodać curry i gałkę muszkatołową do smaku i ewentualnie jeszcze raz wszystko doprawić solą i pieprzem. Podać z jajkiem ugotowanym na twardo i ewentualnie z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz