reklama

wtorek, 26 kwietnia 2016

Zupa krem z pieczarek

Ostatnio bardzo polubiliśmy zupy kremy, dlatego tak często je przygotowuję. Aby unikać wszelkiego rodzaju zapraw z dodatkiem mąki w celu zagęszczenia zupy, dodaję ziemniaki, które po zblędowaniu nie dość, że zagęszczają zupę to jeszcze urozmaicają jej smak. Tego typu zupy to również nowość w naszym menu, bo jak sięgam pamięcią w moje dzieciństwo, to absolutnie nie mogę sobie przypomnieć, czy takie zupy w ogóle były przygotowywane przez moją mamę. Z tego co pamiętam nieodzownym dodatkiem do większości zup była zasmażka, nawet w bigosie o niej nie zapominano.

Składniki:
250 g pieczarek
1/2 cebuli
4 ziemniaki
łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietanki 18%
sól pieprz

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na roztopione masło i smażyć około 10 min, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę cebulę oraz ziemniaki i jeszcze razem wszystko przesmażyć. Zalać wszystko bulionem warzywnym, dodać soli do smaku i gotować do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie zblędować na krem. W razie gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu, ewentualnie wody. Śmietanę wlać do garnka ciągle mieszając. Doprawić. Podawać z grzankami i posiekana natką pietruszki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz