reklama

piątek, 25 marca 2016

Jajka w zalewie kminkowej

Tak robione jajka pamiętam od zawsze. Nie zdarzyło się, żeby choć raz zabrakło ich na wielkanocnym stole. Martwiłam się trochę jaka będzie reakcja mojego męża i dzieci, gdy pierwszy raz serwowałam je mojej już rodzinie. Okazało się jednak, że oni od samego początku polubili ten przysmak jajeczny i moje obawy były bezpodstawne. Teraz mieszkają osobno, ale jajka w zalewie kminkowej muszą być na ich stołach wielkanocnych jeżeli z jakiegoś powodu nie mogą być na śniadaniu wielkanocnym w domu rodzinnym.
Chociaż żadne z nich nie przepada za kminkiem, to w tym wypadku kminek im absolutnie nie przeszkadza. Na temat pochodzenia tych jajek wiem nie wiele, ale na pewno były robione w domu rodzinnym mojego ojca.
To  on właśnie wprowadził tą wielkanocną tradycję podawania tak przygotowanych jajek, która zachowała się do dziś.

Składniki:
30 jaj
3 l wody
60 g kminku całego
2 łyżki soli

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, a następnie potłuc skorupki, ale ich nie ściągać. Ugotować zalewę z dodatkiem kminku i soli. Tak przygotowane jajka włożyć do słoja, zalać zimną zalewą wraz z kminkiem i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy dni. Podawać z chrzanem, ćwikłą z chrzanem, z sosem tatarskim lub z majonezem, bo u nas każdy preferuje coś innego. Smacznego.

7 komentarzy:

  1. szkoda że wcześniej nie znałam tego przepisu!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wstawiłam jajka do gotowania zalewa się gotuje po świętach powiem jak smakowały życzę Pani i rodzinie Wesołych Swiąt

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam podobne, są rewelacyjne (a nie przepadam za kminkiem). Są dostępne we Wroclawiu w Hali Targowej.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Może nie od razu 30, ale z kilku jajek zrobię! Niestety już po świętach, bo za późno zobaczyłam ten ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis! Skąd jest Twój Tato?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robie to co roku na Wielkanoc ,już od dawnych lat i bardzo to lubimy

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu zalewa jest wzbogacona o łupiny z cebuli od lat

    OdpowiedzUsuń