reklama

środa, 17 lutego 2016

Zapiekanka z mięsa mielonego i kaszy gryczanej

Z każdym razem jak robię zapiekankę, przypominają mi się słowa mojej sąsiadki, która zawsze mówiła, "jak nie masz pomysłu na obiad zrób zapiekankę". Wtedy zastanawiałam się nad jej radą i do końca nie wiedziałam o co w tym tak naprawdę chodzi. Dzisiaj już wiem i też radzę w ten sposób innym. Otóż tak naprawdę do zapiekanki można użyć tak właściwie wszystko czym się w danej chwili dysponuje. I o to mojej sąsiadce chodziło. Wypróbowałam to nie raz, za każdym razem wychodzi coś innego i o dziwo zawsze coś smacznego.
Staram się po takich eksperymentach zapisywać składniki do tych moich wymyślonych zapiekanek, by za jakiś czas móc je odtworzyć. Kaszę gryczaną do zapiekanki wykorzystałam po raz pierwszy, bo stwierdziłam skoro nadaje się ryż, czemu nie miałabym wykorzystać kaszy. A tak naprawdę kaszę wykorzystałam, bo po prostu w moich zapasach zabrakło ryżu, a do sklepu nie chciało mi się iść. Zapiekanka wyszła wyśmienita i w pełni zasługuje na to by znalazła się w menu nie jednego gospodarstwa domowego.

Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej
1/2 mięsa mielonego
1/2 główki małej kapusty białej
1 średni por
1 większa marchewka
1 mała cebula
czosnek według uznania
sól, pieprz i inne przyprawy według uznania
olej

Sposób przygotowania:
Kaszę gryczana ugotować al dente. Kapustę poszatkować, marchew obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, por i czosnek obrać i pokroić. Wszystkie warzywa przesmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie dodać odrobinę wody i chwilę podusić. Tak przygotowane warzywa wymieszać z kasza gryczana i mięsem mielonym, a następnie przyprawić na ostro. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 40 min. Przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę i zapiekać, aż góra ładnie się zarumieni. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz