reklama

wtorek, 17 listopada 2015

Zalewajka Basi

Teściowa mojej starszej córki mieszkającej w Niemczech nazywa się właśnie Basia i od niej dostałam przepis na pyszną, nie znaną mi dotąd zupę zalewajkę, która nazwałam zalewajką Basi. Jest to bardzo pożywna i smaczna zupa, która gotuje się w regionie, z którego pochodzi. Nie chce się jednak rozpisywać na temat pochodzenia Basieńki lecz wspomnieć o jej zdolnościach kulinarnych, o których niejednokrotnie już pisałam w wcześniejszych postach. Zupa ta jest gotowana na wywarze z kiełbasy mocno wędzonej i na bazie zakwasu na barszcz biały, który Basia sama kisi (zakwas z mąki pszennej) oraz z dodatkiem warzyw i przypraw.
Można również wykorzystać barszcz biały w torebkach dostępny na naszym rynku. Wszyscy, którzy lobią żur, czy żurek powinni skosztować i tą zalewajkę, bo naprawdę jest pyszna i godna polecenia. Jeśli chodzi o zakwas to przepis zamieszczę w osobnym poście.

Składniki:
2l wody
kiełbasa mocno wędzoną (ilość według uznania)
1wieksza marchewka
1wieksza pietruszka
0,5 kg ziemniaków
2 - 3 ząbki czosnku
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
zakwas na barszcz biały lub barszcz biały z torebki (2 pacz.)
200ml śmietany słodkiej
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Wodę zagotować, wrzucić kiełbasę, obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, obrana i pokrojoną na większe kawałki marchew i pietruszkę, a następnie gotować do miękkości. W międzyczasie dodać ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie wlać zakwas i zagotować. Następnie wlać słodką śmietanę cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz