Wegetariańskiego Strogonowa z pieczarek miałam okazję jeść u córki i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakował. Jednak ona zrobiła go w termomixie, ja zaś postanowiłam przygotować go tradycyjnie bez tego urządzenia. Fakt trwało to dłużej, ale ja z racji tego, że lubię gotować i eksperymentować w kuchni nie wyobrażam sobie gotowania w termomixie.
To jest urządzenie dla osób zapracowanych, nie mających ani czasu, a w wielu przypadkach i dla tych, którzy zaczynają dopiero swoją przygodę z gotowaniem.Składniki:
1 mniejsza cebula
1 ząbek czosnku
łyżka masła
300 g pieczarek
kieliszek białego wina, wytrawnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 kostka bulionu warzywnego rozpuszczona 1/2 szkl. wrzątku
łyżka musztardy Dijon
sól
pieprz
pieprz ziołowy
100 g śmietany 30%
łyżeczka skrobi kukurydzianej
łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Chwilę dusić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem przesmażyć. Wlać przygotowany bulion, wino, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawy, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 min. Na koniec śmietanę wymieszać z skrobią i dodać do potrawy. Chwilę jeszcze gotować i ewentualnie dodać sok z cytryny do smaku. Ten wegetariański strogonow zaserwowałam z ugotowanym ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz