reklama

piątek, 12 listopada 2021

Jabłka prażone z pigwą

 

Poszukiwałam nowego nadzienia do naleśników i przypomniało mi się, że po zrobieniu nalewki zostały mi jeszcze pigwy. Dlatego postanowiłam przygotować jabłka prażone z pigwą z dodatkiem aromatycznych przypraw. Myślę, że będzie to wyjątkowe w smaku nadzienie do naleśników, którego jeszcze nie było. Ponadto takie jabłka prażone z pigwą można śmiało włożyć w słoiki i zawekować. 

Składniki:

2 pigwy

4 - 5 jabłek

3 - 4 goździki

1/3 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka masła klarowanego

1/2 l wody

2   łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pokrojoną pigwę wrzucić do garnka. Dodać obrane i pokrojone jabłka, a następnie dodać wodę i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mus zacznie wrzeć dodać masło klarowane. Prażyć na małym ogniu  do całkowitego rozgotowania się składników. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz