Poszukiwałam nowego nadzienia do naleśników i przypomniało mi się, że po zrobieniu nalewki zostały mi jeszcze pigwy. Dlatego postanowiłam przygotować jabłka prażone z pigwą z dodatkiem aromatycznych przypraw. Myślę, że będzie to wyjątkowe w smaku nadzienie do naleśników, którego jeszcze nie było. Ponadto takie jabłka prażone z pigwą można śmiało włożyć w słoiki i zawekować.
Składniki:
2 pigwy
4 - 5 jabłek
3 - 4 goździki
1/3 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka masła klarowanego
1/2 l wody
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Pokrojoną pigwę wrzucić do garnka. Dodać obrane i pokrojone jabłka, a następnie dodać wodę i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mus zacznie wrzeć dodać masło klarowane. Prażyć na małym ogniu do całkowitego rozgotowania się składników. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz