reklama

wtorek, 30 listopada 2021

Chleb bez wyrabiania ze słonecznikiem

 

Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia prostego w przygotowaniu chleba. I przypomniało mi się o chlebie, który nie tak dawno przygotowywałam, ale bez żadnych dodatków. Dlatego dzisiaj postanowiłam to zmienić i dodać ziarna słonecznika i obsypać chleb nasionami Chia. Muszę przyznać, że chlebuś wyszedł fenomenalny, dobrze wyrośnięty i zaserwowany z masełkiem to mistrzostwo świata.

  Składniki:

3 szkl. mąki pszennej Typ 505

3 łyżki słonecznika

Chia do posypania chleba

0,5 l ciepłej wody

20 g drożdży 

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

foremka 10 cm x 24 cm

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże,  wlać ciepłą wodę i wymieszać  łyżką do uzyskania jednolitej masy. Tak uzyskane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie podrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać łyżką i  przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać chia. Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 50 minut. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz