Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia prostego w przygotowaniu chleba. I przypomniało mi się o chlebie, który nie tak dawno przygotowywałam, ale bez żadnych dodatków. Dlatego dzisiaj postanowiłam to zmienić i dodać ziarna słonecznika i obsypać chleb nasionami Chia. Muszę przyznać, że chlebuś wyszedł fenomenalny, dobrze wyrośnięty i zaserwowany z masełkiem to mistrzostwo świata.
Składniki:3 szkl. mąki pszennej Typ 505
3 łyżki słonecznika
Chia do posypania chleba
0,5 l ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
foremka 10 cm x 24 cm
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Tak uzyskane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie podrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać chia. Włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 50 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz