reklama

czwartek, 16 kwietnia 2020

Ryba duszona na warzywach z ryżem

Już od jakiegoś czasu zauważyłam, że w naszej kuchni pojawiają się coraz częściej dania obiadowe z rybą w roli głównej, a to dzięki temu, że ryba przygotowywana w przeróżny sposób w końcu mnie urzekła swoim niezwykłym i za każdym razem innym smakiem. Dlatego dzisiaj chcę zaproponować następne autorskie danie, w którym ryba jest duszona na warzywach z ryżem. W tym daniu można improwizować i stosować różne warzywa.
Oczywiście ja wykorzystałam jak zwykle to co pozostało po sporządzeniu innych potraw.

Składniki:
3 filety rybne
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 papryka
1 cukinia
1 cebula czerwona
3 pomidory
olej
masło
1 torebkę ryżu
sól
curry

Sposób przygotowania:
Rybę oprószyć przyprawami i odłożyć na 30 minut.  Olej rozgrzać na patelni, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, cukinię pokrojoną w pół krążki oraz obrane ze skórki pomidory. Dolać trochę wody i dodać przyprawy.  Dusić wszystko przez chwilę. Dodać ugotowany al dente ryż z solą i curry. Przemieszać. Na koniec ułożyć na warzywach z ryżem  przyprawioną rybę, na której ułożyć po kawałku masła,  nakryć patelnię i dusić do miękkości. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz