reklama

piątek, 20 marca 2020

Placki z kapusty kiszonej

Dziś naszła mnie ochota na coś z udziałem kapusty kiszonej, ale nie jako dodatek do obiadu, tylko jako samodzielne danie. I wtedy sobie przypomniałam, że nie dawno na jakieś grupie kulinarnej pojawił się przepis na placki z kapusty kiszonej pani Moniki Górskiej, który różnił się od przepisu na fuczki bieszczadzkie. Fuczki robi się z ciasta naleśnikowego z dodatkiem kapusty kiszonej, zaś placki z kapusty kiszonej dokładnie jak placki ziemniaczane tylko zamiast ziemniaków stosuje się kapustę kiszoną.
Oczywiście można je urozmaicać przez dodanie różnych przypraw, czy dodatków takich jak drobno pokrojony boczek wędzony. Placki wyszły naprawdę pyszne, a ten dodatek sosu tatarskiego jaki proponuje pani Monika Górska to faktycznie niebo w gębie.

Składniki:
500 g kapusty kiszonej
3 jajka
2 łyżki mąki
koperek
100 g boczku wędzonego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną lekko odcisnąć, drobno pokroić, a następnie dodać drobno pokrojony boczek wędzony, jajka i wymieszać. Dodać mąkę, posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz