Jednak sama cukinia była by trochę za mdła, więc postanowiłam ją ożywić pomidorami, konfiturą z żurawiny, którą wprost uwielbiam i przyprawami. Wyszło wyśmienite danie, które można zaserwować nawet na proszonym obiedzie.
Składniki:
2 kawałki łososia bez skóry
2 mniejsze cukinie
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
łyżka konfitury z żurawiny
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek mielony
2 łyżki oleju
2 woreczki ryżu
Sposób przygotowania jarzynki z cukinii jako dodatek do ryby:
Cukinię umyć, a następnie obieraczką do warzyw pociąć na wstążki. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić cukinię i przesmażyć. Dodać pomidory, żurawinę i razem wszystko przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i czosnkiem. W między czasie ugotować ryż w osolonej wodzie.
Składniki marynaty:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
łyżeczka czarnuszki
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki wymieszać.
Sposób przygotowania ryby:
Rybę umyć, osuszyć w ręczniku papierowym i włożyć do marynaty na co najmniej 1/2 godziny. Po tym czasie rybę wyjąć z marynaty i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 10 minut. Po upieczeniu ryby przełożyć ją na talerz, a do powstałego z pieczenia ryby naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać z powstałym sosem. Tak przygotowany łosoś zaserwować z ryżem i wstążkami cukinii z pomidorami i żurawiną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz