Składniki:
2 filety łososia bez skóry
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania ryby:
Rybę umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, obsypać przyprawami i zostawić na 15 minut. Po tym wrzucić na patelnię grillową i zgrilować na złoty kolor.
Składniki sosu porowego:
1 duży por
łyżka masła
1/2 szklanki rosołu
100 ml śmietany 30 %
sól
pieprz biały
pieprz ziołowy
curry
gałka muszkatołowa
2 żółtka
Sposób przygotowania sosu:
Por dokładnie oczyścić z obwiędłych liści, umyć i pokroić w pół krążki. Na patelni rozgrzać masło, a następnie wrzucić pory i dusić je kilka minut, cały czas mieszając. Wlać rosół i dusić. Na koniec wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, curry, gałką muszkatołową i chwilę jeszcze gotować na małym ogniu, po czym na chwilę odstawić. Żółtka zahartować z trzema łyżkami sosu, a następnie wlać do sosu i szybko przemieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz