reklama

poniedziałek, 4 listopada 2019

Zupa brukselkowa

Brukselkę bardzo lubimy i gdy tylko pojawia się w sklepie natychmiast musimy ją zakupić. Tak było i tym razem, bo mąż zażyczył sobie pożywną zupę brukselkową, ale taką bardziej wegetariańską bez dodatku wywaru mięsnego,  za to z dużą ilością warzyw. Przygotowałam najprostszą wersję bez zasmażki, bez mąki rozmieszanej z wodą, ale z dodatkiem śmietanki i  posiekanego koperku, składników, które sprawiły, że zupa zyskała na smaku.

Składniki:
500 g brukselki
2 marchewki
kawałek selera
por
5 ziemniaków
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżka masła
śmietana słodka

Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Marchewki obrać, seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Por obrać i pokroić na pół plasterki. Na patelni roztopić masło, a następnie wrzucić pokrojony por.  Chwilę przesmażyć, dodać startą marchewkę i seler, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, a następnie chwilę razem wszystko przesmażyć. Odłożyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie zalać gotować w osolonej wodzie. Po chwili dodać brukselkę. Gdy warzywa będą al dente dorzucić warzywa z patelni. Gotować całość do miękkości. Na koniec doprawić. Dla polepszenia smaku dodałam śmietankę i koperek, który w większości potraw robi cuda jeżeli chodzi o smak. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz