Składniki:
500 g brukselki
2 marchewki
kawałek selera
por
5 ziemniaków
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżka masła
śmietana słodka
Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Marchewki obrać, seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Por obrać i pokroić na pół plasterki. Na patelni roztopić masło, a następnie wrzucić pokrojony por. Chwilę przesmażyć, dodać startą marchewkę i seler, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, a następnie chwilę razem wszystko przesmażyć. Odłożyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie zalać gotować w osolonej wodzie. Po chwili dodać brukselkę. Gdy warzywa będą al dente dorzucić warzywa z patelni. Gotować całość do miękkości. Na koniec doprawić. Dla polepszenia smaku dodałam śmietankę i koperek, który w większości potraw robi cuda jeżeli chodzi o smak. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz