Składniki:
500 g makaronu tagliatelle
400 g grzybów leśnych (mrożonych lub świeżych)
200 g śmietany 30%
2 żółtka
posiekana natka pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i rozdrobnione grzyby wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, a następnie intensywnie przesmażyć, aż wyparuje cały sok. Dodać masło i smażyć na małym ogniu, aż grzyby zmiękną. Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i gotować przez kilka minut. Powstały sos odstawić, by się trochę ochłodził. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Do sosu dodać surowe żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec sos wymieszać z odcedzonym makaronem, nakryć przykrywką na kilka minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz