Składniki:
pęczek portulaki
2 marchewki
cebula
kawałek pora
3 większe ziemniaki
łyżka masła
1,5 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Na patelni stopić masło, przesmażyć obraną, pokrojona cebulę, dodać obrane i potarte na dużych oczkach marchewki i pokrojony w pół talarki por. Razem wszystko przesmażyć. W międzyczasie przebrać, umyć portulakę, pokroić wraz z łodyżkami, a następnie dorzucić do przesmażonych warzyw i chwilę razem wszystko jeszcze raz przesmażyć. Wlać do garnka rosół, a następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 10 min. Następnie dodać przesmażone warzywa, doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gotować do miękkości. Tak przygotowaną zupę zaserwowałam z łyżką śmietany. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz