Składniki na farsz:
100 g boczku wędzonego
1 duża cebula
6 - 7 dużych ziemniaków
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kosteczkę, a następnie stopić na rozgrzanej patelni. Do boczku dodać pokrojoną drobno cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać obrane i starte jak na placki ziemniaczane ziemniaki lekko odciśnięte i dobrze przyprawione. Chwilę smażyć, cały czas mieszając, by straciły surowość. Odłożyć do wystygnięcia. W między czasie z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kwadrat, na którym rozsmarować połowę farszu, a następnie zwinąć w roladę, lekko ją spłaszczyć i pokroić na szersze plastry. Wrzucać partiami do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Zaguby wyciągnąć z wody i odstawić do wystygnięcia. Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć zaguby z obydwu stron na złoty kolor. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz