Składniki:
4 kotlety z piersi kurczaka
1 większa gruszka dojrzała
1 kulka sera mozzarelli
olej do smażenia
Składniki na sos:
1 łyżka masła
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 łyzki masła orzechowego
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki soso z pieczonych kotletów drobiowych
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
W rondlu rozpuścić masło, wrzucić cebulą i przesmażyć ją, co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. Gdy cebula będzie miękka dodać masło orzechowe i cały czas mieszając doprowadzić do połączenia się masła z cebulą. Do tak powstałej masy powoli dolewać śmietanę i cały czas mieszając doprowadzić do powstania aksamitnego sosu. Na koniec dodać sos powstały z pieczenia mięsa, wymieszać doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kotlety z piersi kurczaka lekko rozbić , a
następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem i wkładam na noc do lodówki. Po tym czasie kotlety obsmażyć w garnku z grubym dnem lub na patelni z obydwu stron, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec ułożyć na kotletach plaster obranej gruszki i plaster w sera, nakryć pokrywką i dusić do rozpuszczenia sera. Smacznego.
1 większa gruszka dojrzała
1 kulka sera mozzarelli
olej do smażenia
Składniki na sos:
1 łyżka masła
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 łyzki masła orzechowego
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki soso z pieczonych kotletów drobiowych
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
W rondlu rozpuścić masło, wrzucić cebulą i przesmażyć ją, co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. Gdy cebula będzie miękka dodać masło orzechowe i cały czas mieszając doprowadzić do połączenia się masła z cebulą. Do tak powstałej masy powoli dolewać śmietanę i cały czas mieszając doprowadzić do powstania aksamitnego sosu. Na koniec dodać sos powstały z pieczenia mięsa, wymieszać doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kotlety z piersi kurczaka lekko rozbić , a
następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem i wkładam na noc do lodówki. Po tym czasie kotlety obsmażyć w garnku z grubym dnem lub na patelni z obydwu stron, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec ułożyć na kotletach plaster obranej gruszki i plaster w sera, nakryć pokrywką i dusić do rozpuszczenia sera. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz