Składniki:
60 dkg schabu
300 g pieczarek
450 g mrożonego szpinaku
1/2 pacz. sera feta
2 ząbki czosnku
bekon w plastrach
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka pieprz młotkowany z kolendrą
czosnek mielony
Sposób przygotowania:
Schab rozciąć od dłuższej strony, nie przecinając go do końca, a następnie mocno rozbić do uzyskania płatu o grubości 1 cm. Przyprawić mięso i zostawić na 20 minut. W tym czasie przygotować farsz. W tym celu szpinak wrzucić na patelnię i na małym ogniu rozmrozić go cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać 200 g potartych na tarce o dużych oczkach pieczarki i razem wszystko dusić. Na koniec dodać ser feta drobniej pokrojony i wymieszać.
Na płat mięsa ułożyć plastry bekonu wędzonego.
Następnie rozsmarować farsz.
Zwinąć roladę, oprószyć przyprawami, zawinąć jeszcze w pozostałe plastry bekonu, a następnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Do naczynia żaroodpornego wlać 1/2 szklanki oleju, włożyć roladę. Dodać pozostałe pokrojone w plasterki pieczarki. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem 60 minut, co jakiś czas oblewając sosem.
Tak przygotowaną roladę zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz