reklama

czwartek, 15 lutego 2018

Rolada schabowa ze szpinakiem i pieczarkami

Nie tak dawno robiłam roladę schabową z mięsem mielonym i pieczarkami, która bardzo nam smakowała, dlatego pomyślałam, że mogę zrobić taką roladę równie dobrze nadziewaną szpinakiem, który uwielbia mój mąż. Rolada wyszła rewelacyjnie, a podana z kaszą gryczaną obłożoną pieczarkami zaskoczyła jak zwykle mojego męża, który z niedowierzaniem patrzy na moje czasami zwariowane pomysły kulinarne. Ostatnio stwierdził, że nie spodziewał się na stare lata takich zmian w naszym menu, oczywiście pozytywnych. I po takich słowach jak tu nie kombinować w kuchni.

 Składniki:
60 dkg schabu
300 g pieczarek
450 g mrożonego szpinaku
1/2 pacz. sera feta
2 ząbki czosnku
bekon w plastrach
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka pieprz młotkowany z kolendrą
czosnek mielony

Sposób przygotowania:
Schab rozciąć od dłuższej strony, nie przecinając go do końca, a następnie mocno rozbić do uzyskania płatu o grubości 1 cm. Przyprawić mięso i zostawić na 20 minut. W tym czasie przygotować  farsz. W tym celu szpinak wrzucić na patelnię i na małym ogniu rozmrozić go cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać 200 g potartych na tarce o dużych oczkach pieczarki i razem wszystko dusić. Na koniec dodać ser feta drobniej pokrojony i wymieszać.


Na płat mięsa ułożyć plastry bekonu wędzonego.



Następnie rozsmarować farsz.



Zwinąć roladę, oprószyć przyprawami,  zawinąć jeszcze w pozostałe plastry bekonu, a następnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.



Do naczynia żaroodpornego wlać 1/2 szklanki oleju, włożyć  roladę. Dodać pozostałe pokrojone w plasterki pieczarki. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem 60 minut, co jakiś czas oblewając sosem.



Tak przygotowaną roladę zaserwowałam z kaszą gryczaną. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz