reklama

piątek, 24 listopada 2017

Sznycle zapiekane z cebulą i pieczarkami

Ostatnio co raz częściej improwizuję w kuchni, nie mając konkretnego przepisu na daną potrawę. Tym razem było tak samo. Mając sznycle wieprzowe chciałam przygotować coś nowego, czego jeszcze nie było. Więc pomyślałam, że skoro z grzybami smakowały znakomicie, to tym razem zrobię z pieczarkami, ale w formie zapiekanki. I wcale się nie pomyliłam. Wyszły pyszne sznycle, a sos, który powstał z tej mieszaniny śmietanowej, pieczarek i cebuli sprawił, że powstała potrawa ma wyjątkowy smak. Tak przygotowane sznycle zaserwowane z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z gruszką stały się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:
4 plastry sznycli wieprzowych
2 cebule
250 g pieczarek
300 ml śmietany 30 %
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy ostrej
1 łyżka musztardy słodkiej bawarskiej
1 łyżka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz młotkowany z kolendrą

Sposób przygotowania:
Sznycle natrzeć solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i pieprzem ziołowym. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać z miodem, musztardami, z łyżką mąki i przyprawami.

Sznycle ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Na sznycle ułożyć warstwę cebuli, którą delikatnie posolić. Na cebuli ułożyć pokrojone pieczarki.

Całość zalać przygotowaną zalewą śmietanową.

Przykryte naczynie  wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 60 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i zapiekać jeszcze 15 minut. Smacznego.




1 komentarz:

  1. Te sznycle musza byc pyszne zrobie juz w przyszłą niedzielę

    OdpowiedzUsuń