Jakież było jego zdziwienie po skosztowaniu pierwszego kęsa tej nietypowej rolady. Jeszcze jednego nie zjadł, a już pytał czy coś jeszcze zostało na powtórny obiad, tak mu to zasmakowało. Mnie oczywiście również. Stwierdziłam, że takie połączenia mięsa z owocami są naprawdę warte wypróbowania.
Składniki:
4 rozbite płaty mięsa wieprzowego od szynki
2 duże gruszki twarde
4 plasterk sera pleśniowego
sól
pieprz
Składniki marynaty:
łyżka miodu
łyżka musztardy
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Płaty mięsa opruszyć solą i pieprzem. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie posmarować jedną stronę płata. Gruszki obrać i pokroić w podłużne plastry ( ma ich być 8 szt). Na posmarowanych płatach mięsa ułożyć plaster gruszki, plaster sera i znowu plaster gruszki. Ciasno zwinąć i obwiazać nitką, którą po upieczeniu ściągnąć. Obsmażyć z każdej strony na brązowo i zalać wodą. Dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Powstały z pieczenia sos zaprawić mąką rozmieszaną w małej ilości wody, aby powstał zawiesisty sos. Tak przygotowane rolady zaserwowałam z ryżem i surówką z marchewki po koreańsku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz