Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 op. bekonu
250 g szpinaku mrożonego
1/2 sera feta
łyżeczka młotkowanego pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
papryka
czosnek granulowany
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Szpinak wrzucić na patelnię i na małym ogniu rozmrozić go cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski i odstawić do
ostygnięcia. Ser feta drobniej pokroić i wymieszać z zimnym szpinakiem. Filety z kurczaka rozkroić w poprzek, ale nie do końca, żeby powstał większy płat, rozbić, dokładnie przyprawić, nałożyć przygotowany szpinak, a następnie zwinąć w roladę. Tak przygotowane rolady smażyć na gorącym oleju z każdej strony, aby ładnie się przyrumieniły. Następnie rolady owinąć plasterkami bekonu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Sos z pieczenia wlać do kubka, a patelnię zalać 1/2 szkl. gorącej wody, żeby ładnie odeszły pozostałości z pieczenia, które dolać do sosu. Na suchej patelni chwilę prażyć pieprz młotkowany, a następnie wlać sos z pieczenia rolad , który zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki. Doprawić solą. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, gdzie znajdują się rolady, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 30 minut. Smacznego.
Bardzo lubie szpinak ,więc to danie musi byc pyszne
OdpowiedzUsuń