reklama

poniedziałek, 23 października 2017

Rolady drobiowe ze szpinakiem zapiekane w sosie z młotkowanym pieprzem

Planując obiad z piersi z kurczaka, mąż zaproponował, aby wykorzystać szpinak , który bardzo lubi pod każdą postacią. Więc postanowiłam zrobić rolady ze szpinakiem zapiekane w sosie z młotkowanym pieprzem. Przepis na taki sos podawany był w jakimś programie kulinarnym, ale nie zapisałam. Zapamiętałam jedynie, że łyżeczkę pieprzu praży się chwilę na patelni, a potem wlewało się już nie pamiętam czy śmietanę czy bulion. Ja zrobiłam po mojemu i wykorzystałam sos z pieczenia rolad.  Wyszło jak zwykle pysznie. Mąż nie mógł się nachwalić, gdy podałam mu taką roladę z kaszą gryczaną, którą również bardzo lubi.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 op. bekonu
250 g szpinaku mrożonego
1/2 sera feta
łyżeczka młotkowanego pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
papryka
czosnek granulowany
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Szpinak wrzucić na patelnię i na małym ogniu rozmrozić go cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski i odstawić do
ostygnięcia. Ser feta drobniej pokroić i wymieszać z zimnym szpinakiem. Filety z kurczaka rozkroić w poprzek, ale nie do końca, żeby powstał większy płat,  rozbić, dokładnie przyprawić,  nałożyć przygotowany szpinak, a następnie zwinąć w roladę. Tak przygotowane rolady smażyć na gorącym oleju z każdej strony, aby ładnie się przyrumieniły. Następnie rolady owinąć plasterkami bekonu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Sos z pieczenia wlać do kubka, a patelnię zalać 1/2 szkl. gorącej wody, żeby ładnie odeszły pozostałości z pieczenia, które dolać do sosu.  Na suchej patelni chwilę prażyć pieprz młotkowany, a następnie wlać sos z pieczenia rolad , który zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki. Doprawić solą. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, gdzie znajdują się rolady, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 30 minut. Smacznego.


1 komentarz: