reklama

środa, 11 października 2017

Gulasz jarski z udziałem fasolki szparagowej

Mając dostęp do świeżutkiej fasolki szparagowej zielonej i innych warzyw, które akurat znajdowały się w mojej spiżarce o tej porze roku,  postanowiłam przygotować gulasz wegetariański. Kiedyś nie było mowy, by takie potrawy gościły na naszym stole, ale teraz gdy jesteśmy sami, mogę eksperymentować i poznawać co rusz nowe smaki, o których dawniej nie mieliśmy pojęcia.  Zresztą o tym już nie raz pisałam.
 Składniki:
500 g fasolki szparagowej zielonej
cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
mała cukinia lub pół dużej
2 średnie ziemniaki
2 pomidory
sól
pieprz
chili
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na gorący olej i przesmażyć . Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.  Z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dorzucić do przesmażonego czosnku i cebuli. Dodać pokrojoną na małe kawałki fasolkę szparagową. Na koniec dodać obrane ze skórki pomidory i zalać wszystko 0,5 l wody. Dusić do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem, chili i pieprzem ziołowym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz