Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
dżem wiśniowy
2 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru lub miodu
1/2 l wody
cynamon
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na cienkie półplasterki.
Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny, a następnie wrzucić pokrojone jabłka. Gotować 3 minuty na małym ogniu, aby stały się elastyczne, a następnie odsączyć je na durszlaku.
Paski ciasta posmarować dżemem, układać jabłka, aby zachodziły jedno na drugie i wystawały po za ciasto. Jabłka posypać cynamonem. Tak ułożone jabłka przykryć dolną warstwą ciasta i zawijać ciasto w rulonik tworząc róże.
Tak przygotowane róże umieścić w w wysmarowanej olejem foremce do muffinów. Blaszkę z różami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 minut.
Po tym czasie wyjąć róże i oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz