reklama

wtorek, 19 września 2017

Róże z ciasta francuskiego i jabłek

Z racji tego, że zostało mi ciasto francuskie postanowiłam przygotować z niego jakiś szybki deser do popołudniowej kawki. Nie zastanawiając się długo padło na róże z ciasta francuskiego i jabłek. Już dawno zabierałam się do tego, ale jakoś zawsze wygrało inne ciasto, a szkoda bo ten wypiek akurat przypadł nam do gustu. Nie dość, że szybki w przygotowaniu, to jeszcze bardzo smaczny. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Szkoda , że miałam tylko jedno opakowanie ciasta francuskiego, bo róże zniknęły w mgnieniu oka.

Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
dżem wiśniowy
2 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru lub miodu
1/2 l wody
cynamon
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na cienkie półplasterki.
Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny, a następnie wrzucić pokrojone jabłka. Gotować 3 minuty na małym ogniu, aby stały się elastyczne, a następnie odsączyć je na durszlaku.


Paski ciasta posmarować dżemem, układać jabłka, aby zachodziły jedno na drugie i wystawały po za ciasto. Jabłka posypać cynamonem. Tak ułożone jabłka przykryć dolną warstwą ciasta i zawijać ciasto w rulonik tworząc róże.


Tak przygotowane róże umieścić w w wysmarowanej olejem foremce do muffinów. Blaszkę z różami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 minut.


Po tym czasie wyjąć róże i oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz