Składniki:
1 mała cukinia
1 mniejszy bakłażan
1 papryka czerwona
1 marchewka
3 obrane ze skórki pomidory
1/2 cebuli
4 - 5 ząbków czosnku
3 - 4 łyżki ryżu brązowego
łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
papryka ostra
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę i czosnek pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i razem przesmażyć. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Jeszcze raz wszystko przesmażyć, a następnie dodać do bulionu. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Paprykę wyczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić i wrzucić na gorący olej i przesmażyć. Następnie dodać nieobraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki. Pokroić go w kostkę i wrzucić do pozostałych warzyw. Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć, a następnie wrzucić do bulionu. Dodać ryż. Zupę gotować do miękkości warzyw i ryżu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz