reklama

piątek, 9 czerwca 2017

Ryba zapiekana z brokułem i ziemniakami

W ostatnim czasie często robię różne  zapiekanki zarówno z mięsem w roli głównej jak i z rybą, ponieważ stwierdziłam, że tego typu dania można przygotować wcześniej, a później tylko zapiec. Takie potrawy doskonale sprawdzają się u osób zapracowanych. Dlatego z myślą między innymi o nich testuję je najpierw w mojej kuchni, by z czystym sumieniem polecić je innym.

Składniki:
4 filety dowolnej ryby (u mnie łosoś alaska)
5 średnich ziemniaków
1 większy brokuł
250 ml śmietany 30%
1 jajko
150 g startego sera żółtego
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz ziołowy
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:
Odmrożone filety przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Odłożyć na 1/2 godziny do lodówki.  Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, a następnie obrać i pokroić w grubsze plastry. Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować.  Śmietanę wymieszać z jajkiem , serem i przyprawami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie dno wyłożyć połową porcji  ziemniaków. Posypać przyprawami. Na tak ułożone ziemniaki ułożyć przyprawioną rybę. Rybę polać połową sosu, ułożyć drugą połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć zblanszowanego brokuła. Na koniec polać górę pozostałym sosem serowo - śmietanowym. Zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na  około 30 minut. Góra zapiekanki powinna nabrać ładnego złotego koloru. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz