Zapraszając teściową mojej córki na niedzielny obiad chciałam zaskoczyć ją czymś, czego jeszcze nie jadła. Długo zastanawiałam się co by to mogło być i z pomocą oczywiście przyszedł mi mój mąż, który wrócił właśnie z zakupów. Wśród zakupów znajdowały się gruszki, które kupił bez mojej wiedzy, bo były akurat w promocji. Wtedy zaświtała mi myśl, że muszę je wykorzystać do niedzielnego obiadu, bowiem przypomniało mi się, że podczas ostatniego przeglądania moich przepisów było jakieś mięso z gruszką.
Znalazłam przepis, który trochę zmodyfikowałam i wyszło pyszne danie obiadowe, które zaskoczyło nie tylko naszego gościa, ale i mojego męża, który w tym dniu miał zakaz wchodzenia do kuchni.
Składniki:
3 większe kotlety schabowe
1 duża lu 2 mniejsze gruszki na wpół dojrzałe
200 ml śmietany 30 %
100 g sera pleśniowego blue
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
świeżo zmielony pieprz
majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kotlety rozbić nie za cienko, obsypać solą, pieprzem, a następnie obsmażyć na oleju. Obsmażone kotlety przełożyć na blaszkę. Gruszki umyć, pokroić na grubsze plastry, a następnie położyć na kotletach. Ser pokroić na większe kawałki i położyć na plastrach gruszki. Całość posypać majerankiem. Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu, pieprzu ziołowego i czosnku granulowanego, wymieszać, a następnie zalać mięso. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 35 minut. Zaserwowałam ten kotlet z ziemniakami pieczonymi w ziołach i sałatką z sałaty lodowej. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz