Składniki:
kalafior
mała cebula
kawałek pora
średnia marchewka
mała pietruszka
2 ząbki czosnku
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 l rosołu
sól
świeżo zmielony pieprz
curry
imbir mielony
płatki chili
3 łyżki oleju
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać na większej patelni, dodać masło, a następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i pokrojonego w pół krążki pora. Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dorzucić do pora i cebuli. Chwilę razem smażyć. Podzielić kalafiora na małe różyczki, a większe przekroić na pół i dorzucić do reszty warzyw. Chwilę razem smażyć, cały czas mieszając, dolać trochę rosołu, dodać pół łyżeczki imbiru i zostawić na małym ogniu. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować do miękkości. Dodać mleczko kokosowe , delikatnie wymieszać i chwilę razem pogotować. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, curry i zmielonymi płatkami chilli. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz