Składniki na masę mięsną:
1/2 kg mięsa mielonego mieszanego
szklanka bułki tartej
jajko
mała cebula
sól i pieprz
magi przyprawa do zup
Składniki na masę szpinakową:
1/2 kg szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku
mała cebula
ser tarty mozzarella
łyżka masła
sól, pieprz
pieprz ziołowy
Dodatkowo:
3 czerwone papryki
200 g szynki gotowanej
ser tarty mozzarella
Sposób przygotowania masy mięsnej:
Mięso wymieszać z bułką tartą, jajkiem, drobno posiekaną cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i magi na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę, a następnie na papierze do pieczenia uformować kwadrat.
Sposób przygotowania masy szpinakowej:
Na patelni rozpuścić masło, a następnie wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, a następnie wrzucić szpinak. Smażyć do czasu rozmrożenia szpinaku, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać starty ser mozzarella, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Sposób przygotowania rolady:
Na przygotowany kwadrat z mięsa mielonego wyłożyć ostudzony szpinak i dokładnie rozprowadzić. Posypać startym serem, a następnie na warstwę szpinakową ułożyć plastry szynki, posypać serem. Ostatnią warstwę stanowi papryka, którą należy posmarować olejem i upiec w całości w piekarniku, a następnie przełożyć do woreczka foliowego, by skórka lepiej schodziła. Po zdjęciu skórki paprykę rozłożyć na szynce, żeby równomiernie pokryła warstwę z szynki i również obsypać serem. Zwinąć roladę za pomocą papieru i owiniętą tym papierem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec do około 30 minut. Po tym czasie rozerwać papier i jeszcze dopiekać 10 minut. Podawać pokrojoną w plastry jako zimną przekąskę. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz