Tego typu dania
jak tarta warzywna najczęściej przygotowuje nasza synowa Olga,
która ma również niezwykły dar do gotowania. Jej kuchnia do nie
dawna różniła się nie co od naszej tradycyjnej kuchni, ponieważ
wprowadziła do swojego menu wiele potraw na bazie makaronów i ryżu,
czym nas również zaraziła. Nie mając pomysłu na obiad
zdecydowałyśmy z córką, u której wciąż przebywam, że warto by
spróbować tartę, którą polecała nam Olga.
Oczywiście danie to zrobiłam po mojemu, wykorzystując do jego przygotowania warzywa, którymi akurat dysponowałam. Wyszła znakomita tarta, która zasmakowała nawet najbardziej wybrednym smakoszom, o czym miałam okazję się przekonać.
Oczywiście danie to zrobiłam po mojemu, wykorzystując do jego przygotowania warzywa, którymi akurat dysponowałam. Wyszła znakomita tarta, która zasmakowała nawet najbardziej wybrednym smakoszom, o czym miałam okazję się przekonać.
1 szklanka mąki
1 jajko
1/3 kostki masła
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
200 g szynki
gotowanej
papryka czerwona
mała cukinia
por sałatkowy
3 jajka
2 łyżki gęstej,
kwaśnej śmietany
sól i pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
150 g startego
sera żółtego
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć widelcem i podpiec. W między czasie pokroić w paski wędlinę, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kosteczkę paprykę. Marchewki i cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por sałatkowy obrać i pokroić w półplasterki. Warzywa i szynkę wymieszać, a następnie
przełożyć na podpieczone ciasto. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawami, a następnie zalać warzywa. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 25 minut. Po tym czasie wyjąć, posypać tartym serem i zapiekać jeszcze około 5 minut do rozpuszczenia i zezłocenia się sera. Smacznego.
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć widelcem i podpiec. W między czasie pokroić w paski wędlinę, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kosteczkę paprykę. Marchewki i cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por sałatkowy obrać i pokroić w półplasterki. Warzywa i szynkę wymieszać, a następnie
przełożyć na podpieczone ciasto. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawami, a następnie zalać warzywa. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 25 minut. Po tym czasie wyjąć, posypać tartym serem i zapiekać jeszcze około 5 minut do rozpuszczenia i zezłocenia się sera. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz