Przygotowując ostatnio balejs z
krówek, pomyślałam, że następnym likierem, który zrobię będzie
likier z domowej masy kajmakowej. Tak mnie zaintrygował przepis,
który znalazłam w swoim starym zeszycie z przepisami, że
postanowiłam go wypróbować. Kajmak według tego przepisu
wyszedł super, dlatego mogę go śmiało polecić.
Składniki:
2 szklanki cukru
3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Cukier wsypać do śmietanki i gotować,
cały czas mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje i zmieni
kolor na karmelowy. Najlepiej robić to w wyższym garnku, bo masa
lubi wykipieć. Po zdjęciu z ognia dodać masło i dobrze wymieszać.
wypróbuję bardzo dziękuję
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy,u mnie domowy kajmak wyśmienicie sprawdza się na mazurku wielkanocnym. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń