Rozpoczął się sezon śliwkowy więc
nie możemy zapomnieć o zrobieniu pysznych knedli ze śliwkami.
Robiłam w ubiegłym sezonie knedle z ciasta pierogowego, ale teraz
chciałam spróbować knedle z ciasta ziemniaczanego. Koleżanka,
która robi knedle z różnymi owocami powiedziała mi, że ciasto
podobnie się robi jak na kopytka z tą różnicą, że lepiej dodać
trochę mąki ziemniaczanej, wtedy będą lepsze. Nie wiem, czy coś
nie przekombinowałam, ale knedle wyszły znakomite i aż proszą
się, by w niedługim czasie zrobić powtórkę.
Już wymyśliłam,
że na pewno spróbuję przygotować wersję z jeżynami, a może z
malinami jak tylko dojrzeją w naszym ogródku, bo pierwszą porcję
jaką zebraliśmy już skonsumowaliśmy tak po prostu prosto z
krzaczka. Każdy kto nas odwiedził skubnął trochę i teraz trzeba
czekać aż dojrzeje reszta.
Składniki:
1 kg ziemniaków
30 dkg śliwek
4 – 5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól
masło do polania knedli
cukier i cynamon do posypania knedli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej
wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wystudzić
i podzielić na cztery części. Jedną część wyciągnąć na bok,
a w to miejsce wsypać mąki. Mąki musi być tyle by była równa z
pozostałymi ziemniakami. Dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. Im dłużej ciasto się wyrabia tym jest rzadsze, a do tego nie można
dopuścić. W miedzy czasie umyć i wypestkować śliwki. Z ciasta
formujemy na ręce placek, nakładamy połówkę śliwki i formujemy
zgrabnego knedla. W garnku zagotować lekko osolona wodę, do której
wrzucać partiami knedle. Od wypłynięcia knedli zmniejszyć płomień
i gotować około 7 min. Podawać posypane cukrem, cynamonem i polane
stopionym masełkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz