Tak jak obiecałam w ostatnim poście
dziś chcę podzielić się z Wami moi drodzy czytelnicy moim
autorskim przepisem na sznycle indycze. Dawno nie robiłam mięsa
indyczego, więc pomyślałam, że czas najwyższy by coś
wykombinować z tego pysznego, zdrowego i dietetycznego mięsa.
Pierwszym zamiarem były roladki, ale po namyśle stwierdziłam, że
warto by wykorzystać dobrodziejstwa, jakie rosną w ogródku i
zrobić coś z dodatkiem pomidorów, cebuli i cukinii.
I w ten sposób
powstała ta szybka, nieskomplikowana potrawa, która w towarzystwie
kaszy jęczmiennej i sałatki z pomidorów i zielonej fasolki
szparagowej smakuje wybornie.
Składniki;
4 sznycle
1/2 małej cukinii
2 pomidory mniejsze
1/2 cebuli
łyżka majonezu
łyżka ketchupu
sól, pieprz
pieprz ziołowy
starty żółty ser
Sposób przygotowania:
Sznycle oprószyć solą , pieprzem i
pieprzem ziołowym,
a następnie włożyć do lodówki na około
godzinę.
Po tym czasie sznycle obsmażyć na gorącym oleju z obydwu
stron.
Tak obsmażone mięso przełożyć na blaszkę do pieczenia i
wlać
pozostały ze smażenia olej.
W międzyczasie sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną
kostkę pomidory, cebulę również
obrać i pokroić w drobną
kostkę, zaś cukinię obrać, wydrążyć
pestki i zetrzeć na tarce
z większymi oczkami. Majonez wymieszać z
ketchupem,
a następnie posmarować sznycle.
Na tak przygotowane
sznycle nakładać pokrojona cebulę,
cukinię, pomidor, każdą warstwę posolić i oprószyć pieprzem
ziołowym. Na koniec posypać
startym serem.
Zapiekać nagrzanym do 180 stopni piekarniku około
25 minut.
Podałam mięso z ugotowaną kaszą jęczmienną i sałatka z
pomidorów i zielonej fasolki szparagowej. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz