Oto następna pasta z awokado, która
nam zasmakowała. Na temat właściwości leczniczych tego owocu
pisałam już w innym poście, więc nie będę się powtarzać, ale
muszę wspomnieć, że pasty z udziałem awokado posiadają niezwykłe
walory smakowe. Na wykorzystanie zielonego groszku do tej pasty
zdecydowałam się przypadkowo, bo nic innego co by się nadawało
akurat nie miałam, a nie chciałam się powtarzać. Tym bardziej, że
awokado w błyskawicznym tempie zaczęło dojrzewać i aby nie dopuścić do zmarnowania owocu musiałam go wykorzystać.
Żeby
zaostrzyć smak dodałam jak zwykle jeszcze czosnek, trochę pieprzu
ziołowego, soli i wyszła następna znakomita pasta do chleba.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
3/4 szklanki świeżego, ugotowanego
groszku zielonego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Awokado obrać ze skórki i usunąć
pestkę. Ugotowany groszek wraz z pokrojonym w kostkę awokado i
ząbkami czosnku dokładnie zblendować na gładką masę. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz