Jak już pisałam
leczo znane jest nam od bardzo dawna, ale w oryginalnym przepisie,
który moja mama otrzymała od rodowitej węgierki nie było ani
grzybów, ani cebuli, dlatego postanowiłam tym razem zrobić leczo
z tymi dodatkami tak jak to robią moi znajomi. Nie powiem, potrawa
okazała się znakomita, w smaku zupełnie inna niż ta, która
zawsze ja robię, ale na pewno nie wyeliminuje tej naszej na stałe.
Robiąc tą wersję lecza przypomniało mi się, że nasze leczo też
zmodyfikowałam przez dodanie cukinii, której w oryginale nie było i
tak samo ktoś dodał pieczarki i cebulę i taka wersja dotarła do
ogółu. Dzięki temu mamy zawsze do wyboru kilka wersji tej
węgierskiej potrawy.
Składniki:
1 kg najlepiej papryki
mieszanej
60
dkg pomidorów
250g
pieczarek
1
cebula
200
g boczku nie za chudego
0,5
kg kiełbasy cienkiej, może być i śląska
sól
i pieprz do smaku
pieprz ziołowy
Sposób
przygotowania:
Boczek kroimy w drobniejsza kostkę,
wrzucamy do garnka i wytapiamy. Następnie wrzucić obraną i
pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone pieczarki i chwilę razem
smażyć. Do tego dorzucić wypłukane i pokrojone papryki, obrane ze
skórki i pokrojone w kostkę pomidory i razem wszystko dusić.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w większa kostkę i dodać do
reszty. Jeżeli jest taka potrzeba dolać odrobinę wody i razem
wszystko dusić. Na koniec doprawić solą, pieprzem i pieprzem
ziołowym. Podawać z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz