Naszła nas ochota na szpinak, ale nie
podany tradycyjnie z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Miało to być
danie inne i wpadliśmy na pomysł pierogów ze szpinakiem. Zrobiłam
pyszne nadzienie ze szpinaku i sera feta i właśnie miałam zabierać
się za robienie ciasta na pierogi, kiedy zadzwonił telefon i
musiałam pilnie zająć się zupełnie czymś innym. Kiedy
skończyłam moje pilne zlecenie nie chciało mi się juz robić
ciasta na pierogi, więc wykorzystałam ciasto francuskie, które
zazwyczaj mam w lodówce tak na wszelki wypadek. Wyszło pyszne danie
obiadowe, które na pewno co jakiś czas będę przygotowywać.
Składniki:
450 g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 op. ciasta francuskiego z Lidla
Sposób przygotowania:
Szpinak wrzucić na patelnię i na małym
ogniu rozmrozić go cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez
praskę obrany czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć
do miski i odstawić do ostygnięcia. Ser feta drobniej pokroić i
wymieszać z zimnym szpinakiem. Ciasto francuskie rozpakować, położyć jedno na drugim i wyciąć koło za pomocą talerza.
Pierwszy placek posmarować szpinakiem i nakryć drugim. Wyznaczyć
środek placka za pomocą górnej krawędzi szklanki. Placek nacinać
do zaznaczonej krawędzi na 16 części . Każdy pasek zawijać raz do
zewnętrznej strony. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku około
30 min, do ładnego zrumienienia się ciasta. Tak upieczony placek
podałam z zsiadłym mlekiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz