Ostatnio tak nam zasmakowały
ciasteczka owsiane, że postanowiłam tym razem wypróbować inny
przepis, który znalazłam w moich starych przepisach. Jest to
przepis na zdrowszą wersję ciasteczek, bo z dodatkiem jabłek i
miodu. Wyszły naprawdę dobre. Nawet mąż stwierdził, że nie
spodziewał się oglądając ten prosty przepis, że coś z tego
wyjdzie, a już na pewno nie takie smaczne. Przepisy na takie
ciasteczka na stałe zagoszczą w naszym słodkim menu. Następnym
razem chcę jeszcze zrobić typowe odpustowe makrony, bo wiele osób wciąż je myli z ciastkami
owsianymi, ale o tym już w innym poście.
Składniki:
4 średnie jabłka
1 1/2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski i rozbić
widelcem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a
następnie dodać do roztrzepanych jajek i dokładnie wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić pod
przykryciem na 15 minut, aby płatki nieco napęczniały. Nakładać
łyżką niewielkie porcje formując płaskie ciasteczka na wyłożoną
papierem blachę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około
15 min, aż będą złociste. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz