Składniki na biszkopt :
6 jaj
2/3 szklanki maki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę czekoladową:
500 g serka mascarpone
6 łyżek kremu orzechowo – kakaowego
Choco nussa
pół tabliczki gorzkiej czekolady
składniki na wierzch ciasta:
1/2 l śmietany 36 %
2 łyżki cukru
2 op. śmietan fix
Dodatkowo wiśnie z nalewki bez pestek.
Sposób wykonania biszkoptu:
Białka ubić z cukrem na bardzo
sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać
mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i
bardzo delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 40 x 40
cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw.
suchego patyczka.
Sposób wykonania kremu
czekoladowego:
Serek mascarpone dokładnie zmiksować
z kremem orzechowo - kakaowym
Sposób wykonania warstwy
śmietanowej:
Śmietanę kremówkę dokładnie ubić
z cukrem i śmietan fixem.
Biszkopt przekroić na pół i jedną
część włożyć do blaszki 25 x 40, a następnie wyłożyć na
niego krem czekoladowy, który równo rozsmarować po biszkopcie.
(Biszkopt można delikatnie nasączyć nalewką wiśniową, jak ktoś
lubi). Na krem ułożyć wiśnie, a następnie nałożyć druga część
biszkopta, na który równo nałożyć przygotowaną bita śmietaną.
Całość wykończyć czekoladą startą na tarce. Smacznego.
Pycha nie ma nic lepszego ostatnio robiłam w wersji białej na urodziny.
OdpowiedzUsuńDo biszkoptu proszek jest zbędny.Piekę biszkopty bez proszku i są wspaniałe,a najlepszy biszkopt rzucany.
OdpowiedzUsuń