Mięso indycze było mało popularne w
moich dziecięcych latach, dlatego też nie przyrządzało się potraw
z tego mięsa w moim rodzinnym domu. Pamiętam jeden jedyny raz,
kiedy to mój tata przywiózł ze wsi od rodziny mięso indycze, to
mama długo zastanawiała się jak je przyrządzić. W końcu upiekła
to jako pieczeń. Nie pamiętam już czy to był udziec, piersi, czy
inna część, ale pamiętam, że mama coś wspominała o rożnych
smakach mięsa indyczego.Wyczytała gdzieś, że każdy element indyka
ma nieco inny smak i tak miedzy innymi udziec przypomina smak
cielęciny, a piersi smak kurczaka. Nigdy potem nie zastanawiałam się nad tym i nawet teraz nie wiem ile w tym prawdy.
Indyk tak naprawdę zagościł w naszym domu od czasu wyjazdów moich w
odwiedziny do Niemiec, a było to w latach dziewięćdziesiątych. Tam
spotkałam się z mięsem indyczym na co dzień. Robiono z niego
rolady, kotlety, gulasze i inne potrawy, bo po pierwsze był dużo
tańszy od innego mięsa, a po drugie o wiele zdrowszy, a moja
zagraniczna rodzinna zaczęła się zdrowo odżywiać. I tak za każdym
razem kiedy wracałam z odwiedzin wprowadzałam co jakiś czas
jakąś nową potrawę z indyka, najczęściej były to gulasze z
dodatkiem warzyw. Obecnie indyk często gości w naszej kuchni, bo
chociaż w tej chwili do tanich nie należy, potrawy z niego są
smakowite i o wiele zdrowsze. Jedną z potraw, które często robię
jest gulasz z indyka z dodatkiem cukinii lub innych warzyw.
Składniki:
1/2 kg piersi z indyka
1 cebula
1 marchewka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cukinia
2 pomidory (lub 2 łyżki koncentratu
pomidorowego)
1/2 l bulionu może być z kostki, ja
dodaję rosół, który mrożę
1 listek laurowy i 3 ziarenka ziela
angielskiego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Piersi umyć i pokroić jak na gulasz.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso wrzucić na rozgrzany olej i
przesmażyć, a następnie wrzucić do garnka. Na pozostałym oleju przesmażyć cebulę i również wrzucić do garnka wraz z pozostałym
ze smażenia olejem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić
w kostkę, cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w pół plasterki. Pomidory sparzyć, obraz ze skórki i pokroić w
kostkę. Wszystkie warzywa dorzucić do mięsa zalać bulionem, wrzucić ziele i listek laurowy i gotować do miejskości mięsa i
warzyw. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Można podać z ryżem,
makaronem. Ja tym razem podałam z kaszą gryczaną i okazało się
to strzałem w dziesiątkę. Polecam. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz