reklama

sobota, 8 grudnia 2018

Świąteczny piernik mojej mamy

O tym pierniku zupełnie zapomniałam, dopiero teraz mąż upomniał się o niego, twierdząc, że to był najlepszy piernik pieczony na blaszce w całości, a potem krojony. Nie wiem jak to się stało, że zapomniałam o tym wspaniałym i prostym wypieku, na który przepis jakimś cudem zagubiłam. Na szczęście nasza starsza córka dba o nasze rodzinne przepisy i znalazła go w swoim zeszycie.

Składniki:
250 g cukru
250 g marmolady
250 g sztucznego miodu
150 g masła
3 jajka
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
1 łyżka sody oczyszczonej
1 pacz. przyprawy do pierników
1 szklanka kwaśnej śmietany
600 g mąki

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymiksować, dodać sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników i znowu wymieszać. Mąkę na przemian ze śmietaną dodawać do wymieszanych składników, cały czas miksując. Tak przygotowane ciasto piernikowe wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 35 minut do suchego patyczka.


1 komentarz: