Składniki na surówkę:
mała kapusta pekińska
2 średnie marchewki
jabłko
gruszka
sos winegret
Sposób przygotowania surówki:
Kapustę pekińską drobno poszatkować, marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do kapusty, wymieszać, a następnie posolić i odstawić na kilka minut. Jabłko i gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sos winegret i wszystko razem wymieszać. Smacznego.
Składniki na sos winegret:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz czarny
1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania sosu:
Do słoiczka małego wlać sok z cytryny, dodać sól, oliwę , musztardę, pieprz. Zakręcić słoiczek i dobrze potrząsnąć, aby wszystkie składniki się dokładnie wymieszały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz