reklama

wtorek, 5 września 2017

Zapiekanka kalafiorowo - mięsna po mojemu

Bardzo lubimy kalafior, ale tradycyjnie przygotowywany trochę nam się już przejadł, więc pomyślałam, że dobrze było by zrobić jakąś zapiekankę. Inspirując się przepisem, który dostałam od koleżanki dawno temu i modyfikując go nie co przygotowałam zapiekankę po mojemu. Wyszło pyszne, proste  danie obiadowe, które można przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec.
Składniki:
Mniejszy kalafior
sól

Sposób przygotowania kalafiora:
Kalafior podzielić na różyczki, a następnie umyć i wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować 10 minut, odcedzić .

Składniki na pulpety:
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 namoczona bułka
1 jajko
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka kuminu rzymskiego mielonego
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz młotkowany z kolendrą
pieprz ziołowy
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Sposób przygotowania pulpetów:
Mięso wymieszać z namoczoną bułką, surowym jajkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.  Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dokładnie wyrobić na jednolita masę, a następnie formować pulpety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej  strony, aż się ładnie zrumienią.

Składniki na sos:
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
świeżo mielony pieprz
paprtka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Dodatkowo
100 g sera tartego

Sposób przygotowania zapiekanki:
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Dno wyłożyć różyczkami kalafiora. Między kalafior ułożyć pulpety. Całość zalać sosem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Po tym czasie posypać startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz