Składniki:
Mniejszy kalafior
sól
Sposób przygotowania kalafiora:
Kalafior podzielić na różyczki, a następnie umyć i wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować 10 minut, odcedzić .
Składniki na pulpety:
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 namoczona bułka
1 jajko
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka kuminu rzymskiego mielonego
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz młotkowany z kolendrą
pieprz ziołowy
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Sposób przygotowania pulpetów:
Mięso wymieszać z namoczoną bułką, surowym jajkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dokładnie wyrobić na jednolita masę, a następnie formować pulpety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
Składniki na sos:
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
świeżo mielony pieprz
paprtka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Dodatkowo
100 g sera tartego
Sposób przygotowania zapiekanki:
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Dno wyłożyć różyczkami kalafiora. Między kalafior ułożyć pulpety. Całość zalać sosem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Po tym czasie posypać startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz