Składniki:
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 mniejsza cukinia
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
1 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
Dodatkowo :
różyczki drugiego brokułu ugotowane w osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i lekko przesmażyć. Cukinię nie obierając pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dorzucić do przesmażonego czosnku i cebuli, a następnie razem wszystko przesmażyć. Przełożyć wszystko do garnka, dodać różyczki brokuła, zalać rosołem i gotować do miękkości warzyw. Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. Podawać suto posypanym koperkiem z dodatkiem ugotowanych osobno różyczek brokuła. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz