reklama

poniedziałek, 15 maja 2017

Zupa krem brokułowy z dodatkiem cukinii i papryki

Lubię eksperymentować w kuchni i tworzyć co raz to  inne zupy na bazie różnych mieszanek warzywnych.  Najczęściej są to warzywa, które akurat mam pod ręką. Tym razem padło na brokuł, paprykę czerwoną i cukinię. W zupie tej nie zabrakło również cebuli i czosnku, no i oczywiście całość gotowana była na swojskim rosole, który zazwyczaj znajduje się w naszej zamrażalce. Zupę według mojego autorskiego przepisu podałam z ugotowanymi różyczkami brokuła i suto  posypaną koperkiem. Wyszła pyszna i sycąca  zupa, którą śmiało mogę polecić.

Składniki:
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 mniejsza cukinia
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
1 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa

Dodatkowo :
różyczki drugiego brokułu ugotowane w osolonej wodzie.

Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i lekko przesmażyć. Cukinię nie obierając pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dorzucić do przesmażonego czosnku i cebuli, a następnie  razem wszystko przesmażyć. Przełożyć wszystko do garnka, dodać różyczki brokuła, zalać rosołem i gotować do miękkości warzyw. Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. Podawać suto posypanym koperkiem z dodatkiem ugotowanych osobno różyczek brokuła. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz