Nasz syn Marcin choć z zawodu jest
piekarzem, piecze również w wolnych chwilach doskonałe ciasta
począwszy od tortów, a skończywszy na kołaczu z serem, czy
makiem. Dlatego też od czasu do czasu podrzuca mi przepisy, których
ja dotąd nie znałam. Jednym z takich przepisów jest właśnie
przepis na szarlotkę zupełnie inną niż ja robię. Gdy miałam ją
okazję spróbować już po jednym kęsie wiedziałam, że to ciasto
na stałe znajdzie się w naszym słodkim menu.
Już sam wygląd tego
bardzo prostego ciasta sprawia, że chce się je jeść, nie mówiąc
już o jego smaku, który podbił nasze podniebienia. W związku z
powyższym chcę dziś Wszystkim tym, którzy lubią wszelkiego
rodzaju jabłeczniki polecić tą właśnie szarlotkę.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1/4 szklanka cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
5 żółtek
Sposób przygotowania ciasta:
Z podanych składników szybko zagnieść
ciasto, podzielić na trzy części i włożyć do lodówki do
schłodzenia na około godzinę. Następnie wyjąć dwie części i
cienką warstwą wyłożyć dno blaszki. Ponakłuwać ciasto widelcem
i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Chwile podpiec
ciasto.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania masy
jabłkowej:
Jabłka obrać i potrzeć na tarce o
dużych oczkach, a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać
i odstawić.
Składniki na bezę:
5 białek
1 1/4 szkl. cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Sposób przygotowania bezy:
Białka ubić ze szczyptą soli na
sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier i mąkę,
cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie masę jabłkową, na którą rozłożyć bezę. Całość posypać starkowanym ciastem z lodówki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz