reklama

środa, 28 grudnia 2016

Szarlotka Marcina

Nasz syn Marcin choć z zawodu jest piekarzem, piecze również w wolnych chwilach doskonałe ciasta począwszy od tortów, a skończywszy na kołaczu z serem, czy makiem. Dlatego też od czasu do czasu podrzuca mi przepisy, których ja dotąd nie znałam. Jednym z takich przepisów jest właśnie przepis na szarlotkę zupełnie inną niż ja robię. Gdy miałam ją okazję spróbować już po jednym kęsie wiedziałam, że to ciasto na stałe znajdzie się w naszym słodkim menu.
Już sam wygląd tego bardzo prostego ciasta sprawia, że chce się je jeść, nie mówiąc już o jego smaku, który podbił nasze podniebienia. W związku z powyższym chcę dziś Wszystkim tym, którzy lubią wszelkiego rodzaju jabłeczniki polecić tą właśnie szarlotkę.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1/4 szklanka cukru
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
5 żółtek

Sposób przygotowania ciasta:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i włożyć do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Następnie wyjąć dwie części i cienką warstwą wyłożyć dno blaszki. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Chwile podpiec ciasto.

Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania masy jabłkowej:
Jabłka obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić.

Składniki na bezę:
5 białek
1 1/4 szkl. cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Sposób przygotowania bezy:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier i mąkę, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i lśniąca.

Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie masę jabłkową, na którą rozłożyć bezę. Całość posypać starkowanym ciastem z lodówki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz