Ostatnio zupełnie nie mam pomysłu na
jakieś proste, szybkie, a zarazem smaczne danie obiadowe, więc
korzystam z podpowiedzi naszych znajomych. Tak było i tym razem,
kiedy głowa zaprzątnięta zupełnie czymś innym, a gotować
trzeba. dlatego postanowiłyśmy z córką, że zrobimy kotlety z
piersi kurczaka, ale zrobione jak ryba po grecku według podpowiedzi
jej przyjaciółki Kamili, która nie raz je przygotowywała. Nawet
się nie spodziewaliśmy, że podane z ryżem może być tak smacznym
daniem obiadowym.
Składniki:
6 piersi z kurczaka
10 marchewek
3 pietruszki
1/2 selera
1 por
2 cebule
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
100 g koncentratu pomidorowego
pieprz, sól do smaku
olej
1/2 szkl.wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obierać i zetrzeć
na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierać i pokroić w piórka.
Por obrać i pokroić w pół talarki. Na patelni rozgrzać olej,
wrzucić cebulę i por, a następnie pozostałe starte warzywa.
Delikatnie posolić i po chwili przykryć patelnię pokrywką i dusić
warzywa do miękkości na niewielkim ogniu, ewentualnie dolewając
wody, aby się nie przypaliły. Piersi z kurczaka obrać z tłuszczu i
błonek, następnie roztłuc tłuczkiem na odpowiednią grubość. Do nie za dużej miski wbić jajko,
wlać olej, wodę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
i włożyć do tej mieszanki jajecznej roztłuczone piersi z
kurczaka. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i
panierować w bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażyć z obu stron
na oleju. Do uduszonych warzyw dodać przyprawy (listki laurowe,
ziele angielskie, pieprz, cukier, sól) oraz koncentrat pomidorowy i
znów 1/4 szklanki wody. Całość dusić na małym ogniu przez kilka
minut. Jeśli warzywa są zbyt suche podlać warzywa wodą. Do
naczynia żaroodpornego włożyć warzywa, następnie ułożyć
usmażone i ostudzone kotlety i znowu warzywa. Podaję na gorąco z
ryżem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz