reklama

poniedziałek, 21 listopada 2016

Piersi z kurczaka przekładane warzywami

Ostatnio zupełnie nie mam pomysłu na jakieś proste, szybkie, a zarazem smaczne danie obiadowe, więc korzystam z podpowiedzi naszych znajomych. Tak było i tym razem, kiedy głowa zaprzątnięta zupełnie czymś innym, a gotować trzeba. dlatego postanowiłyśmy z córką, że zrobimy kotlety z piersi kurczaka, ale zrobione jak ryba po grecku według podpowiedzi jej przyjaciółki Kamili, która nie raz je przygotowywała. Nawet się nie spodziewaliśmy, że podane z ryżem może być tak smacznym daniem obiadowym.

Składniki:
6 piersi z kurczaka
10 marchewek
3 pietruszki
1/2 selera
1 por
2 cebule
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
100 g koncentratu pomidorowego
pieprz, sól do smaku
olej
1/2 szkl.wody

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obierać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierać i pokroić w piórka. Por obrać i pokroić w pół talarki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i por, a następnie pozostałe starte warzywa. Delikatnie posolić i po chwili przykryć patelnię pokrywką i dusić warzywa do miękkości na niewielkim ogniu, ewentualnie dolewając wody, aby się nie przypaliły. Piersi z kurczaka obrać z tłuszczu i błonek, następnie roztłuc tłuczkiem na odpowiednią grubość. Do nie za dużej miski wbić jajko, wlać olej, wodę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i włożyć do tej mieszanki jajecznej roztłuczone piersi z kurczaka. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i panierować w bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażyć z obu stron na oleju. Do uduszonych warzyw dodać przyprawy (listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, sól) oraz koncentrat pomidorowy i znów 1/4 szklanki wody. Całość dusić na małym ogniu przez kilka minut. Jeśli warzywa są zbyt suche podlać warzywa wodą. Do naczynia żaroodpornego włożyć warzywa, następnie ułożyć usmażone i ostudzone kotlety i znowu warzywa. Podaję na gorąco z ryżem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz