reklama

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Knedle ze śliwkami - nowa odsłona

Były już knedle ze śliwkami z ciasta pierogowego, z ciasta kopytkowego więc teraz czas na knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem masła i jajka. Z tego wyjątkowego ciasta robi się przepyszne kluski śląskie, o czym dowiedziałam się od dziewczyny mojego syna Sylwi. W jej rodzinnym domu kluski te znane są od dawna. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie tak samo jak nasza wersja śląskich klusek, ale nie dziwię się, bo są przepyszne.
Więcej na temat tych klusek napiszę w innym poście. Dzisiaj skupić się muszę na podaniu przepisu na te wyjątkowe knedle, które były tak aksamitne, gładziutkie i przede wszystkim przepyszne. Dobrze, że córka namówiła mnie na taki słodki obiadek, bo długo trwało by jeszcze zanim przekonałabym się do tej nowej wersji ciasta kluskowego.

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
30 dkg śliwek
łyżka masła
mąka ziemniaczana
jajko
sól
masło do polania knedli
cukier i cynamon do posypania knedli

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać. Wystudzić i podzielić na cztery części. Jedną część wyciągnąć na bok, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.


Mąki musi być tyle by była równa z pozostałymi ziemniakami. Dodać jajko i dokładnie wyrobić ciasto.



W miedzy czasie umyć i wypestkować śliwki. 



Z ciasta formować na ręce placek, nakładać połówkę śliwki i formować knedla. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, do której wrzucać partiami knedle. Od wypłynięcia knedli zmniejszyć płomień i gotować około 10 min. Podawać posypane cukrem, cynamonem i polane stopionym masełkiem. Smacznego.


1 komentarz:

  1. To przepis dla mnie...Tylko takie mogę jeść...Robię je nawet z mięsem i też są pyszne...

    OdpowiedzUsuń