Były już knedle ze śliwkami z ciasta
pierogowego, z ciasta kopytkowego więc teraz czas na knedle z ciasta
ziemniaczanego z dodatkiem masła i jajka. Z tego wyjątkowego ciasta
robi się przepyszne kluski śląskie, o czym dowiedziałam się od
dziewczyny mojego syna Sylwi. W jej rodzinnym domu kluski te znane są
od dawna. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie tak samo jak
nasza wersja śląskich klusek, ale nie dziwię się, bo są
przepyszne.
Więcej na temat tych klusek napiszę w innym poście.
Dzisiaj skupić się muszę na podaniu przepisu na te wyjątkowe
knedle, które były tak aksamitne, gładziutkie i przede wszystkim
przepyszne. Dobrze, że córka namówiła mnie na taki słodki
obiadek, bo długo trwało by jeszcze zanim przekonałabym się do
tej nowej wersji ciasta kluskowego.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
30 dkg śliwek
łyżka masła
mąka ziemniaczana
jajko
sól
masło do polania knedli
cukier i cynamon do posypania knedli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej
wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać
łyżkę masła, dokładnie wymieszać. Wystudzić i podzielić na
cztery części. Jedną część wyciągnąć na bok, a w to miejsce
wsypać mąkę ziemniaczaną.
Mąki musi być tyle by była równa z
pozostałymi ziemniakami. Dodać jajko i dokładnie wyrobić ciasto.
W
miedzy czasie umyć i wypestkować śliwki.
Z ciasta formować na
ręce placek, nakładać połówkę śliwki i formować knedla. W
garnku zagotować lekko osoloną wodę, do której wrzucać partiami
knedle. Od wypłynięcia knedli zmniejszyć płomień i gotować
około 10 min. Podawać posypane cukrem, cynamonem i polane stopionym
masełkiem. Smacznego.
To przepis dla mnie...Tylko takie mogę jeść...Robię je nawet z mięsem i też są pyszne...
OdpowiedzUsuń