Przygotowując obiad z mięsem w roli
głównej zawsze staram się, aby zrobić do takiego dania jakiś
dodatek warzywny i nie zawsze musi to być kapusta, tak jak pamiętam
z dzieciństwa. Kapusta biała, kapusta kiszona i modro kapusta i tak
w koło. Ja staram się urozmaicać nasze dania obiadowe i co jakiś
czas wprowadzam nowe sałatki, czy surówki. Tak było i tym razem.
Postanowiłam połączyć zieloną fasolkę szparagową z
pomidorami, cebulka zieloną i bazylią, to co urosło w naszym
ogródku. Wyszła bardzo dobra sałatka w sam raz do potrawy, którą
wymyśliłam, a o której napiszę w następnym poście.
Składniki:
300g fasolki szparagowej zielonej
2 pomidory
pęczek cebulki zielonej
ząbek czosnku
parę listków bazylii
sól, pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić,wrzucić do miski i odstawić do ostygnięcia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę., dodać do wystudzonej fasolki. Cebulkę i bazylię
drobno posiekać i dodać do pomidorów i fasolki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i też dodać do pozostałych składników.
Dodać sól, pieprz, pieprz ziołowy, wymieszać i schłodzić w
lodówce. Podawać jako dodatek do drugiego dania. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz