Barszcz wigilijny robię po raz
pierwszy, bo na naszym stole w tym dniu zawsze gościła specjalna
zupa pomidorowa, która wymyśliłam od podstaw. Zupa ta zupełnie
inaczej smakuje niż zupa robiona w trakcie roku, ale o tym może
innym razem. Wracając do barszczu to robię go po swojemu. Jednak
podpytałam znajomych jak oni to robią, co dodają i tak łącząc
te wszystkie przepisy, dodając jeszcze trochę od siebie wyszedł ten
wspaniały, aromatyczny na własnoręcznie zrobionym zakwasie
barszczyk wigilijny.
Mam nadzieję, ze barszcz ten nie będzie
gorszy od tych, które są serwowane w domach rodzinnych naszych
nowych członków rodziny.
Składniki:
2 l wody
6 dużych buraków
2 marchewki
duża pietruszka
1 mały por
kawałek selera
1 jabłko szara reneta
5 ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
1/2 szklanki wywaru z grzybów
suszonych
szklanka zakwasu z buraków
2,3 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier i majeranek do
smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa, buraki i jabłko obrać, a
następnie pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane zalać
wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy i gotować na małym ogniu do miękkości. Odstawić do
wystudzenia. Ponownie zagotować, dodać wywar z grzybów, przeciśnięty czosnek i zakwas. Pogotować na małym ogniu około 10
min. Przyprawić i odstawić do wystudzenia. Na koniec przecedzić i schować do lodówki. W wigilię podgrzać i ewentualnie jeszcze
doprawić. Smacznego.
Zakwas z buraków
Składniki:
1 kg buraków
1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
25 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
około 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Buraki wyszorować, a następnie cienko pokroić i wrzucić do słoika 2 l. Dodać pozostałe składniki, zalać wodą może być ciepła, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce. Tak przygotowany zakwas gotowy jest po 14 dniach. Można oczywiście odcedzić dopiero po 21 dniach, wtedy jest idealny.
jak zrobić zakwas?
OdpowiedzUsuńu mnie w domu rodzinnym na wigilię od zawsze był barszczyk. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Owszem lubię zupy grzybowe i rybne - ale barszczyk to świętość i koniecznie na zakwasie :D
OdpowiedzUsuń